1 jun 2009

CONCLUSIONS DE L'ASSIGNATURA: Avaluació final (juny 2009) segons els elements de l'avaluació inicial (febrer 2009)

Avaluació final
Voldria fer una avaluació final de l'assignatura, partint de l'avaluació inicial que vaig fer, per assenyalar allò que he après de nou. En primer lloc vull dir que me n'he adonat de la relació heterogènea entre CIÈNCIA- TÈCNOLOGIA I SOCIETAT, i del seu compromís conceptual per resoldre els problemes del nostre mon. Al principi de l'assignatura, pensava que la tecnologia depenia de la societat perquè fos aplicada d'una forma justa i conscient, actualment puc dir que aplicant el mini projecte 2.5 he pogut percebre aquesta relació de les xarxes socials i tecnològiques, a través de la resolució d'un problema plantejat a final de curs amb un grup que atenc a l'escola. He descobert que la tecnologia, com a eina mediadora d'aprenentatge significatiu, és a dir que implica a l'alumne profundament, ha ajudat a aquests alumnes i a mi a enfrontar-se amb el conflicte d'aprenentatge, i a intentar posar-hi solució, i més o menys ho hem aconseguit. He observat també que s'ha posat en joc les diferents intel.ligències de l'alumne (conceptuals, processos mentals superiors, emocionals) per poder produir un blog, que ha permès posar en relació aquest coneixement amb les xarxes socials de la meva escola (els altres alumnes que han entrat al blog)
D'altra banda també he descobert al llarg del curs, els mites tecnològics que em portaven a afirmar que la tecnologia era neutral, malgrat que la seva aplicació pels agents socials no ho fos. Actualment sé que això és un mite, que no és en absolut neutral, i que per això cal ajudar als alumnes a distingir els valors i contravalors de la societat, entre la gran quantitat d' informació que els arriba: També creia en el mite de la supertecnologia, és a dir com un ent independent que podia exercir malament el seu poder en mans de determinats agents socials. Actualment segueixo pensant que la gran tecnologia està en mans de grans multinacionals, com la majoria dels bens i serveis d'aquest mon, i que depèn dels interessos polítics i ideològics i de dimensions propiament tecnològiques, però també penso que la tecnologia com a concepte CTS, pot ser una forma de coneixement compartit a les mans d'un sector de gent que ja no creiem en les fronteres i jerarquies entre totes les dimensions de l'èsser humà.
Per la meva part, li he perdut la por a la tecnologia, he deixat de veure-la com a supertecnologia, a apropar-me a ella, i a experimentar-la. He descobert les meves limitacions i potencialitats, i com sempre són aquestes les que ens empenyen a seguir coneixent, A SATISFER LA CURIOSITAT per un mon força desconegut, ara sabent ja que TECNOLOGIA EDUCATIVA, LES TICS en concret, NO només un conjunt de TÈCNIQUES i recursos, sinó que va molt més enllà com eines mediadores d'aprenentatge i coneixement compartit.
Gràcies a la comunitat d'aprenentatge per ajudar-me a endinsar-me en aquest mon i perdre la por. He pogut gaudir de l'ajuda quan he llençat un SOS. També, la forma en que està plantejada l'assignatura m'ha resultat molt interessant i m'ha ajudat a créixer professional i personalment,
Una salutació molt cordial a tots i totes, i que la tecnologia ens acompanyi, ens ajudi com a psicopedagogs.
Marga
Avaluacio inicial: Qüestions de desenvolupament breu

1. ¿Creus que el progrés en el coneixement tecnològic i científic determina i garanteix el progrés econòmic i social? Contesta clarament i justifica la resposta. No necessariament, sinó es fomenten de forma paral·lela, polítiques econòmiques i socials que assegurin aquest coneixement per a tothom, per a millorar la qualitat de la vida de la gent i l’entorn natural i social en que viu l’ésser humà. És necessari també que aquest progrés científic i tecnològic no vagi en detriment d’una renta bàsica per a tothom, ans al contrari es posi al servei d’ella.


2. ¿Estàs d’acord en què la constant fonamentació científica de les diferents tecnologies és garantia de la neutralitat ideològica d’aquestes tecnologies? Què en penses? Penso que sí, però alhora me n’adono de l’ utilització de vegades poc ètica que es fa de la tecnologia i ciència, per tant això potser limita en part la seva neutralitat ideològica.


3. Expressa el teu grau d’acord: Tenir present les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) abans, durant i després de qualsevol activitat d’ensenyament-aprenentatge és un requisit indispensable actualment. Gairebé indispensable, ja que són un pont entre escola i societat, a més d’esdevenir (si són adequats) recursos d’EA força significatius, i adients per atendre la diversitat.

4. ¿Quines són les causes que originen els profunds canvis que estem patint en tots els àmbits en els darrers anys? Estem en un canvi d’època o d’era, que ve marcat justament per la ràpida evolució de la intel·ligència tecnològica i científica. El que succeeix és que el canvi ha estat tan ràpid que ha donat lloc a profundes transformacions socials i d’identitat de l’ésser humà que no s’han pogut assumir, i sobretot reflexionar sobre el futur al qual porten.


7.5. Defineix en una frase i digues quin és l’objecte d’estudi, en una segona frase, de la Tecnologia Educativa. La tecnologia educativa és el saber de la tècnica a l’escola. Estudia el camí per posar al servei de l’educació aquest tipus de recursos, per afavorir l’EA en les institucions educatives.


6. Posa un exemple de transmissió de coneixement i un altre de construcció del coneixement. El coneixement es construeix en els mecanismes d’interactivitat alumne-professor, o alumne-alumne. El coneixement es transmet per simple contacte, (un adult, recurs tecnològic, etc.)

7. Expressa el teu grau d’acord amb la següent afirmació i argumenta el perquè: “El context és part del coneixement que la persona utilitza per tal d'explicar i donar sentit a una idea". Totalment d’acord, és necessari contextualitzar per poder transmetre amb claredat la idea: com s’ha arribat a aquesta idea, referents fonamentals, etc.


8. ¿Has pensat en la possibilitat d’adaptar l’entorn de la UOC a les teves necessitats i les dels teus companys i professors (opció Personalitza)? Inclusió del missatge al qual es respon (el lector tindrà una idea del que origina i els detalls del teu missatge), número de missatges visualitzats en les bústies compartides (útil quan hi ha molta comunicació a algunes bústies), signatura de correu (per facilitar la comunicació i posar a un clic de distància altres mitjans de comunicació teus...? No, reconec que en general no he reflexionat sobre aquestes qüestions, excepte alguna concreta com per exemple la de incloure el missatge al qual es respon.

9. Situa’t de 0 a 10 (0 gens d’acord 10 molt d’acord)
TE2) L’objecte principal de la Tecnologia Educativa és oferir un bon ventall de tècniques per als docents: 5
CC2) Aprenc tant dels companys com dels materials i consultors: 5
TC1) Els professionals de l’educació han de ser competents en les tècniques que asseguren la correcta transmissió del coneixement : 10
DT2) La tecnologia es basa en la ciència per la qual cosa és neutral en relació a prejudicis, valors i actituds: 3
CC1) Les aules de la UOC són una comunitat d’aprenentatge: 5
DU2) Els debats virtuals suposen perdre força hores amb poc benefici personal: 2
TE1) La Tecnologia Educativa per a psicopedagogs consisteix en assegurar un bon domini de les TIC: 7
DU1) Els debats a la UOC poden millorar moltíssim: 8
TC2) Les TIC són necessàries per transmetre els continguts als alumnes: 8
DT1) El canvi tecnològic determina el canvi social: 8

No hay comentarios:

Publicar un comentario